robertsahlin.com

Svenska företag långsamma inom sociala medier?

Jag undrar vad som är den största hypen på andra sidan atlanten just nu: Linsanity eller Pinterest? Att Pinterest seglat upp som den stora snackisen inom sociala medier de senaste månaderna torde inte undgått någon, åtminstone inte de som sysslar med e-commerce och sociala medier till vardags. Men det tror jag är ett felaktigt antagande. För när jag försökte hitta användarkonton för flera stora svenska varumärken så verkar det inte finnas något registrerat och i många fall var varumärkesnamnet redan registrerat av privatpersoner som till synes inte hade något med varumärket att göra (ex. babybjorn, visitsweden, ikea, osv.).

Det är inte alltid självklart att man måste registrera användarkonto i alla nya sajter, tjänster och sociala nätverk. Man har inte alltid tid och resurser att underhålla en närvaro, men att registrera ett konto utifall sajten/tjänsten/nätverket blir stort tar i regel inte särskilt lång tid och man slipper en repris på situationen när förslagna individer och företag registrerade andras varumärken som domännamn. Se exempelvis fritidsresor på twitter:

Det kan vara svårt för svenska företag med stor internationell närvaro att vara först med att registrera varumärket som användarkonto på precis alla nya sajter och sociala nätverk, men företag med mer skandinavisk profil torde ha mer tid på sig. Jag blir lite bekymrad när jag ser svenska varumärken som tillverkar produkter som lämpar sig synnerligen väl för ex. pinterest, och som bokmärks av användare, själva inte är aktiva eller visar på framförhålling. Inte ens Halens som vunnit bästa sajt flera ggr i IW topp100 verkar vara på bettet. Känner du någon som jobbar med sociala medier/marknadsföring i något av nedanstående företag kanske du kan tipsa om Pinterest innan någon förslagen individ bestämmer sig för att registrera varumärket som användarnamn. Varumärkena som använts som exempel är: Fritidsresor, Halens, Haglöfs, Designtorget, Fjällraven, Scandic, Gustavsberg och Höganäs.

Categories: Sociala medier, Svenska

Påverkar Pinterests intäktsmodell förtroendet? » « “Skapa en design som fungerar oavsett fönster- och skärmstorlek”

2 Comments

 1. Hej,
  Kul att du tar upp oss på Fritidsresor som exempel!
  Att vi missade att registrera Fritidsresor på Twitter är fortfarande irriterande men vårt officiella konto (https://twitter.com/Fritidsresor_se) tickar på rätt bra i alla fall.

  Angående Pinterest så registrerade vi faktiskt vårt konto samma dag som du gjorde din koll! Så nu finns vi där (http://pinterest.com/fritidsresor/). Hurvida det blir tillräckligt stort i Sverige för att vi ska finnas där aktivt återstår att se men vi fortsätter hålla koll precis som vi gjort de senaste veckorna.

  M.v.h. David – Fritidsresor

  • Robert Sahlin

   February 28, 2012 — 17:33

   Hej David,

   Kul att du hittade hit. Är inte så förtjust i att förslagna individer försöker åka snålskjuts på andras varumärken, inte ens om det är en konkurrents varumärke :)

   En fördel med att vara verksam på en nordisk marknad är att man jämfört med internationella varumärken ofta har mer tid på sig att avgöra om det verkar lönt att registrera varumärket på en ny tjänst eller inte.

   Framtiden får utvisa om det var värt 2 minuter att registrera ett konto på pinterest…

   Med vänlig hälsning,
   Robban

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2015 robertsahlin.com

Theme by Anders NorenUp ↑